Artist in Residence Hotel Spaander Volendam

De Deense kunstenaar David Noro is Artist in Residence in Hotel Spaander en verblijft van 18 september t/m 3 oktober 2021 in Hotel Spaander. Hij zal gaan reageren op een een bestaand werk uit de Spaander Kunstcollectie. Dagelijks is hij in en om Hotel Spaander aan het schilderen en laat zich inspireren door verleden en heden. Wat gaat het nieuwe werk in de Spaander Kunstcollectie worden? U bent elke dag van harte welkom om een kijkje bij hem te nemen. Wilt u er zeker van zijn hem te ontmoeten, vul dan onderstaand formulier in.

Love Letters

Op 3 oktober 2021 tussen 11-17 uur kunt u in Hotel Spaander door David een Love Letter laten tekenen die op uw leven of op dat van anderen gebaseerd is. Een memorabilia. Van die typische momenten die je (samen) meemaakt en nooit meer wilt vergeten. Soms lastig uit te leggen aan buitenstaanders, maar ontzettend dierbaar. Voor €125,- op A5-formaat heeft u niet alleen een origineel cadeau of herinnering maar ook een échte David Noro! Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar Hotel Spaander te komen kunt u ook via onderstaand formulier of per e-mail aan David een opdracht geven tot het vervaardigen van een Love Letter. De Love Letter kan per post opgestuurd worden. Wij kijken uit naar uw komst!

Volg David op Social Media

Instagram

Facebook

Geschiedenis art residenties Hotel Spaander 1880-1916

In het dorp Volendam is een historische belangrijke bron aanwezig waarin het Volendam zoals dat vroeger was, is vastgelegd. Aan de muren van Hotel Spaander hangt een befaamde schilderijencollectie, die getuigt van het artistieke verleden van Volendam met ‘Spaander’ als middelpunt van de kunstenaarsbeweging. Het door Leendert en Aaltje Spaander gerunde hotel aan zee zorgt er dankzij Leenderts vooruitziende blik en marketingkwaliteiten voor dat het in 1881 gekochte bruine café binnen de kortste keren uitgroeit tot een levendig kunstenaarshotel, waar binnen- en buitenlandse kunstenaars graag verblijven. Met de door Carl Windels in 1896 geschilderde doek ‘Artist kom binne’ boven de voordeur worden ze direct aangesproken, maar ook hun zeven dochters zorgen voor de nodige aantrekkingskracht. Ze staan veelvuldig model en gaan in klederdracht zelfs mee naar openingen van Nico Jungmann in Engeland. Drie van hen trouwen met een kunstenaar. Zo krijgen Leendert en Aaltje Spaander de kunstenaars Augustin Hanicotte, Georg Hering en Wilm Wouters als schoonzonen. Achter Hotel Spaander worden twee atelierwoningen gebouwd waarin kunstenaars ongestoord kunnen werken. In ruil voor één schilderij verblijft de resident in de atelierwoning. Spaander zorgt ook voor de modellen in klederdracht. Om het hotel bij nog meer mensen onder de aandacht te brengen stuurt hij ansichtkaarten van het hotel en van Volendam naar alle kunstacademies in Europa. Zo komen er steeds meer kunstenaars naar Hotel Spaander en naar Volendam en groeit het dorp uit tot hét symbool van Nederland. Leendert Spaander zet Volendam internationaal op de kaart. Tussen 1890 en 1920 ontstaat in Amerika de Holland Mania. De Amerikaanse kunstenaar Edward Penfield introduceerde de term ‘Volendam Magenta Village’ in het Scribner’s Magazine. In de gastenboeken zijn tot nu toe de namen teruggevonden van rond 1700 kunstschilders uit alle delen van de wereld, waaronder Renoir. De Spaander Kunstcollectie omvat ruim 1400 werken. Een van de bekendste residenten was Signac. Dit kunstwerk wordt in het Volendams Museum tentoongesteld.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

AiR Artist in Residence Spaander Volendam

David Noro

Haven 15-19 Volendam

Curator: kunstverzamelaar Bas Kuiper

 

18 september t/m 3 oktober 2021

11 - 19 uur

Loveletters 3 oktober 2021

11-17 uur

 

 

THANK YOU AiR SPAANDER VOLENDAM SPONSORS